Robotgräsklippare

Sortera:
Rubrik
Svar Visningar
Senaste inlägg ↓
 1. Hendrik
  Svar:
  1
  Visningar:
  2.470
 2. Hendrik
  Svar:
  0
  Visningar:
  1.761
 3. Danne
  Svar:
  1
  Visningar:
  2.615
 4. Göran
  Svar:
  0
  Visningar:
  1.828
 5. Olle
  Svar:
  0
  Visningar:
  1.822
 6. Larsson
  Svar:
  0
  Visningar:
  1.936

Alternativ för visning av ämne

Laddar...

Om robotklippare

Många villaägare drömmer om en välklippt gräsmatta fri från ogräs. Med traditionella åk- och gågräsklippare krävs det mycket arbete för att få en fin gräsmatta, men tack och vare robotklipparna har drömmen kommit ett steg närmare. Robotgräsklipparna möttes inledningsvis av skepticism och för många fanns det inte i tankevärlden att släppa lös en självgående gräsklippare bland äppelträd och rosenbuskar. Idag är köpintresset för robotgräsklipparna markant och traditionell gräsklippning är på tillbakagång.

Under sommaren 2014 började gräsklipparrobotarna att på allvar synas i de svenska trädgårdarna. Det fantastiska med en robotklippare är att den klipper gräset medans du kan göra annat. Innan premiärrundan måste den dock installeras. En kabel ska antingen läggas ut eller grävas ned runt klippytan och några inställningar ska ställas in genom apparatens knappsats.

Dyr eller billig modell?

På marknaden finns det en rad olika robotgräsklipparmodeller från flera olika tillverkare och när intresset väl har börjat gro börjar många med att jämföra priserna. Prisskillnaden mellan modellerna är stor och det är främst dina behov som avgör vilket prissegment du ska köpa från. Analyserar man priserna ser man att desto större klippyta roboten klarar av, desto högre är priset. Men det finns även andra faktorer som spelar in; om din gräsmatta lutar, har kuperad terräng eller har olika zoner som skiljs av med vägar eller andra hinder kan du behöva lägga på lite extra, jämfört med om du har en mer lättskött gräsmatta. Sedan finns det som sagt en rad olika tillverkare och begränsar du valet till ett visst märke kan det också påverka hur mycket du får betala. I olika test av robotgräsklippare ser man att robotgräsklippare vinner pris från många olika prisklasser; det finns alltså många bra budgetalternativ. I nätmagasinet bäst i test gjordes ett stort robotgräsklippartest för att kora den bästa robotgräsklipparen, vilket vi tycker du ska läsa. Vinnarmodellen blev f.ö en av modellerna i Husqvarna Automower-serien.

Pris, vikt och ljudnivå

De modeller som vänder sig mot privatpersoner och villaägare kostar mellan 5000 - 35 000 kr. I många tester klassas de som kostar under ca 11 000 kr som "enklare varianter". I mellansegmentet finns klippare i prisklassen ca 12-18 000 kr och för att en robot ska hamna i premiumsegmentetet ska den kosta ca 18 000 kr och uppåt.

Delar man in modellerna i tre klasser kan man säga att de mindre modellerna väger 6-7 kilo. Standardmodellerna 10-12 kg. De mer avancerade premiummodellerna väger ytterligare några kilo. Vikten kan vara avgörande om man har ett rad- eller kedjehus och vill att roboten ska klippa på både fram-och baksidan; då kommer man nämligen att få bära klipparen mellan gräsytorna.

I bjär kontrast mot bensindrivna gräsklippare är robotklipparna tysta i och med att de är eldrivna. Eldrift innebär också att de är skonsammare för miljön. Sedan finns det också skillnader i ljudnivån bland de olika modellerna, hur mycket en viss modell låter står i specifikationen. Den låga ljudnivån har också som fördel att apparaten kan arbeta på natten utan att störa.

Hur stor kan gräsmattan vara?

Det finns robotgräsklippare som klarar av ytor större än 10 000 m2, men privatpersoner intresserar sig normalt sett inte för sådana modeller. Sett till vad som finns i detaljhandeln och de mer kända märkena finns det modeller som klipper ända upp till 6000 m2 stora gräsmattor och givetvis allt där under. En annan lösning för stora ytor kan vara att ha flera robotgräsklippare.

Byta knivar och batteri

Eftersom knivarna slits rekommenderar återförsäljare i regel att knivarna byts ut var fjärde vecka, men många kunder väntar minst den dubbla tiden. Hur mycket knivarna slits beror på hur mycket småhinder såsom kottar, löv och stenar som finns på klippytan; även gräs- och jordtyp och mängden grästuvor spelar in. Fördelen med nya och vassa knivar är att de ger ett bättre klippresultat samtidigt som batteriet håller längre.

Batteriets livslängd beror på klipparmodell och fabrikat, gräsmattans storlek och inställd drifttid för klipparen. Man brukar räkna med att batteriet håller 2–4 säsonger vid normal användning.

Klipptider, barn och husdjur samt tjuvar

Under tiden som en gräsmatta klipps, oavsett om det är av en robotgräsklipparen eller någon annan typ av gräsklippare, bör inga barn och husdjur etc. uppehålla sig på klippområdet. Ett barn som som skär sig på knivarna kan skada sig allvarligt. Genom robotklipparens meny och inställningar går det att ställa in vilka dagar och tider som robotklipparen ska arbeta, t.ex. på natten och tider då ingen är hemma.

För att minska stöldrisken och hålla robottjuvar borta har robotarna ett stöldlarm och flera modeller har en säkerhetsfunktion som gör att de inte fungerar utan en pinkod. Pinkoden får man vid köptillfället, skulle man tappa bort den går det att ordna det genom kontakt med återförsäljaren.

När är det olämpligt med en robotgräsklippare?

För de allra flesta trädgårdar har robotgräsklippare stor potential att ge ett tillfredsställande klippresultat, men det finns specialfall som ger skäl att överväga om det är lönt att investera i en robotklippare. Ett exempel är om en stor del av gräsmattan består av branta sluttningar som roboten inte klarar av att hantera. Ett annat exempel är om trädgården består av flera separata områden som klipparen inte kommer att kunna navigera mellan, då måste klipparen bäras mellan de olika områdena. Ett tredje exempel är om trädgården har mycket ytliga stenar och rötter som kommer att skada klipparens knivar.

När klippsäsongen är över - vinterförvaring

När gräset har slutat att växa för säsongen och roboten ska få några månaders vila ska den rengöras rengöras utvändigt, med fördel kan tryckluft användas för att få bort torkat gräs från undersidan. Därefter ska den förvaras på en torr och frostfri plats. Under själva vinterförvaringen bör robotgräsklipparen underhållsladdas minst en gång för att få en längre livslängd på batteriet.